Türk Sanayicisinin dünyaya armağanı: Dünya Makarna Günü
Türk Sanayicisinin Dünyaya Armağanı:Dünya Makarna Günü
Dünyada ekmekten sonra hemen hemen her coğrafyada farklı şekillerde sofralara gelen makarnanın yaklaşık 300’ün üzerinde çeşidi olduğu biliniyor. Farklı mutfak kültürlerinin etkisiyle gelişen makarnalar soslarla buluşup hem özel günlerde hem de günlük öğünlerde sofralarda kendine yer buluyor.
Muhittin Aykut Göymen
Yönetim Kurulu Başkanı
TMSD
Türk makarna sanayicilerinin bir yemek türünü onurlandırmak için dünyaya armağan ettiği günlerden biri olan Dünya Makarna Günü için Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aykut Göymen ile görüştük. Dünyanın zengin fakir fark etmeksizin her kesiminde severek tüketilen lezzetlerden biri olan makarna, 25 Ekim de düzenlenen etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor.
Tüm restoranlarda, sofralarda ve öğrenci evlerinde karşımıza çıkan makarna, hemen hemen her ülkenin damak tadına uygun üretimiyle de fark oluşturuyor. Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayının ülkemizde bol miktarda yetiştiriliyor olması Türkiye’nin makarna üretimi konusunda oldukça etkin olmasını sağlıyor. Türkiye’nin makarna ihracatının sürekli bir artış kaydederek 1,5 milyon tona yaklaştığını söyleyen Aykut Göymen’in sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:
Türk Makarna Sanayicilerinin dünyaya bir armağanı olan 25 Ekim Dünya Makarna Günü fikri nasıl oluştu?
Dünya Makarna Sanayicileri 1995 yılında Roma’daki ilk defa bir araya geldiklerinde 25 Ekim’i Dünya Makarna Günü olarak kutlama önerisi ilk olarak Türkiye Makarna Sanayicileri tarafından dile getirilmiştir ve ardından 1997 yılında Amerika’da yapılan toplantıda 25 Ekim, “Dünya Makarna Günü” olarak kabul edilmiştir. Dünya Makarna Günü ilk kez 1998 yılında İtalya’nın Napoli şehrinde kutlanmaya başlanmış ve o günden bugüne dek dünyanın farklı ülkelerinde büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam ediliyor.
Türkiye Makarna Sanayicilerinin önerisiyle hayata geçen 25 Ekim Dünya Makarna Günü’nün her ülkede kutlanması hem Türkiye Makarna Sanayicileri hem de ülkemiz açısından gurur verici bir durumdur. Türkiye makarna sanayicilerinin dünyaya armağanı olan 25 Ekim Dünya Makarna Günü kutlu olsun.
Geçtiğimiz yıllarda renkli etkinliklerle kutlanan Dünya Makarna Günü, pandeminin araya girmesiyle yerini daha sönük kutlamalara bıraktı. Makarnanın bu özel gününün kutlanması ne zaman o renkli kutlamalara yeniden sahne olacak?
Dünya Makarna Günü ilk kez 1998 yılında İtalya‘nın Napoli şehrinde kutlanmaya başlanmış ve o günden bugüne dek farklı ülkelerde coşkuyla kutlanmaya devam ediliyor. 2008 ve 2013 yılları arasında da 2 kez Türkiye’de kutlanmıştır. Pandemi nedeniyle son 3 yıldır sosyal medya paylaşımları üzerinden kutlanan Dünya Makarna Günü’nün tekrar aynı coşkuyla ne zaman kutlanacağına Dünya Makarna Örgütü’nün ( ) Genel Kurul toplantısında karar veriliyor.
Türkiye’de makarna üretimiyle ilgili son veriler nelerdir?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021 yılında Türkiye’de 2 Milyon 107 bin ton makarna üretilmiştir. 2021 yılında tüketimimiz 750 bin tondur. IPO 2021 verilerine göre ise dünyada en çok makarna tüketen ilk 5 ülke sırasıyla İtalya 22.9 kilogram, Tunus 17 kilogram, Venezüella 15 kilogram, Yunanistan 12.2 kilogram ve Peru 9.9 kilogram olarak sıralanıyor.
Yine TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2021 yılı kişi başı makarna tüketimi 8.5 kilogram olarak hesaplandı. Türkiye bu rakamla IPO verilerine göre en çok makarna tüketen 10 ülke arasında 8.nci sırada yer alıyor.
Türkiye’nin makarna ihracatıyla ilgili son verileri bizimle paylaşabilir misiniz?
İstatistik Kurumunun verilerine göre 2022 yılı Ağustos ayında (ilk 8 aylık dönem) miktar olarak 875 bin ton, değer olarak 627 milyon dolarlık makarna ihracatı gerçekleştirdik. İhracatta öne çıkan ilk 10 ülke sırasıyla: Venezuela, Benin, Panama, Togo, Gana, Senegal, Japonya, Nijer, Irak ve Somali’dir.
Makarnanın dünyada bu kadar kabul germesinin sebepleri nelerdir? Dünyanın neredeyse her coğrafyasında tüketilen bu ürünün ne kadar çeşidi var?
Günümüz tüketicileri makarnayı kolay ve çok çeşitli şekilde hazırlanabilir olması nedeniyle tercih ederken, beslenme uzmanları makarnayı; Akdeniz diyeti ve geleneksel Latin Amerika diyeti gibi sağlıklı beslenme düzenlerine sahip olduğu altın standart nedeniyle benimsemektedirler.
2011 Yılında Oxfam Araştırma Şirketi tarafından 17 ülkede bağımsız bir anket geçekleştirilmiş ve bu anket sonucuna göre: Makarna, dünyanın en sevdiği yiyecek olarak ilan edilmiş ve hala dünyanın bir numaralı sevilen gıdalarından biri olmayı sürdürmeye devam ediyor. Onun dünyadaki kültürler arasında popülerliğinin artması sadece çok yönlü bir lezzet olmasına değil aynı zamanda faydalı bir karbonhidrat olmasına bağlanabilir.
Makarnayı; sebze, baklagil ve diğer sağlıklı gıdalarla bir araya getirip eşleştirdiğinizde dünyanın en kolay ve en sağlıklı yemek seçeneklerinden birini hazırlamış olursunuz.
Makarna öyle bir yiyecek ki: hemen hemen her şeyle birlikte tüketebilirsiniz. Yani yılın her günü, değişik bir çeşit makarna hazırlayarak 365 çeşit makarna pişirebilirsiniz. Bugün, dünyada makarnanın 300’den fazla çeşit türü bulunmaktadır.
Makarnayı sevmek için elimizde pek çok neden var. Makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip ve birçok diyet için uygun olduğu ilk kez 2015 yılında İtalya’da yayımlanan ‘Bilimsel Mutabakat Bildirgesi’yle de imza altına alınmıştır. Bilimsel Mutabakat Bildirgesi’ne 2017 yılında Brezilya’dan 3 Türkiye’den de 1 bilim insanı imzaladı. Böylece dünyanın değişik ülkelerinden Bilimsel Mutabakat Bildirgesi’ni imzalayan bilim adamı sayısı 27 oldu. Prof. Dr. Nevin Şanlıer Türkiye’den Bilimsel Mutabakat Bildirgesi’ni imzalayan ilk bilim insanı olarak kayıtlara geçti. Daha önce İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce dilinde hazırlanan Bilimsel Mutabakat Bildirgesi’nin Türkçe versiyonu da Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği’nin (TMSD) yoğun çabaları sonucunda Dünya Makarna Örgütü (IPO)’nün kayıtlarına girmiş oldu
Yorumlar