25 Ekim Dünya Makarna Günü'nün Tarihçesi
Türk Makarna Sanayicilerinin Dünya’ya armağanı olan 25 Ekim Dünya Makarna Günü Brezilya’da kutlandı
Dünya Makarna Sanayicileri 1995 yılında Roma’daki ilk toplantılarında Dünya Makarna Günü’nü kutlama fikri ilk olarak Türk Makarna Sanayicileri tarafından dile getirilmiştir ve ardından 1997 yılında Amerika’da yapılan toplantıda 25 Ekim ,Dünya Makarna Günü olarak kabul edilmiştir. Dünya Makarna Günü ilk kez 1998 yılında İtalya ‘nın Napoli şehrinde kutlanmaya başlanmış ve o günden bugüne dek dünyadaki farklı ülkelerde büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam edilmiştir.Bu yıl Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde gerçekleştirilen etkinliklere Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir KÜLAHÇIOĞLU,dernek üyeleri katıldılar.Dünya Makarna Günü etkinlikleri çerçevesinde TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir KÜLAHÇIOĞLU Türkiye Makarna sektöründen ,Derneğin Makarnayla ilgili yapmış olduğu tanıtım çalışmalar dan bahseden bir sunum gerçekleştirdi. Dünya Makarna Örgütü (IPO )’nun davetlisi olarak Dünya Makarna Günü Konferansına katılan Biruni Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nevin ŞANLIER ‘ Makarna Sağlığın için iyidir’ konferansında ‘Sağlıklı Makarna Öğünleri ‘ konulu bir konuşma yaptı.Konuşmanın ardından Oldways Kuruluşu Başkanı Sara Bear-Sinnott tarafından düzenlenen Bilimsel Mutabakat Bildirgesi ‘imza seromonisine geçildi.Bilimsel Mutabakat Bildirgesi ilk kez 2015 yılında İtalya’da günümüzdeki diyet konseptinin aksine: Makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip ve birçok diyet için uygun olduğuna dair Arjantin, Brezilya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Meksika, Portekiz, İspanya ve Amerika Birleşik Devletlerini temsil eden 19 ülkeden katılan bilim insanları tarafından imzalandı.2016 Yılında Bilimsel Mutabakat Bildirgesini Rusya’dan 4 bilim insanı ,2017 Yılında ise Brezilya’dan 3 ve Türkiye’den 1 bilim insanı imzaladı. Böylece Dünyanın değişik ülkelerinden Bilimsel Mutabakat Bildirgesini imzalayan bilim adamı sayısı 27 oldu. Prof.Dr.Nevin ŞANLIER Türkiye’den Bilimsel Mutabakat Bildirgesi’ne imza koyan ilk bilim insanı oldu.Daha önce İngilizce ,Fransızca,İtalyanca,İspanyolca ,Portekizce dilinde hazırlanan Bilimsel Mutabakat Bildirgesinin Türkçe versiyonu da Dünya Makarna Örgütü (IPO )’nun kayıtlarına girmiş oldu.
Makarnanın obeziteye neden olduğuna dair yanlış algının giderilmesinde son derece etkili olacak bu Mutabakat Bildirgesindeki temel bulgular ve sonuçlar ise şu şekildedir:
BİLİMSEL MUTABAKAT BİLDİRGESİ
/images_upload/files/PastaConcensus2017-Turkish(2).pdf
/images_upload/files/PastaConcensus2017-English.pdf
/images_upload/files/PastaConcensus2017-French.pdf
/images_upload/files/PastaConcensus2017-Italian.pdf
/images_upload/files/PastaConcensus2017-Portuguese.pdf
/images_upload/files/PastaConcensus2017-Spanish.pdf
- Bilimsel araştırmalar ; tüm besin ögelerini içerisinde barındıran dengeli bir diyetin, tek tip besin türünü içeren diyetten daha önemli olduğunu desteklemektedirler.
- Makarna, dünyadaki pek çok geleneksel sağlıklı beslenme şekli için temel bileşendir (örneğin bilimsel olarak kanıtlanmış Akdeniz Diyeti gibi). Pek çok bitkisel kaynaklı diyet şekli majör kronik hastalıkların önlenmesine ve yavaş ilerlemesine yardımcı olup günümüzdeki Batı tarzı diyet şekillerinden çok daha fazla yarar sağlar.
- Klinik çalışmaların bir çoğunda obezitenin nedeninin karbonhidratlar değil, gereksinimden fazla alınan enerji olduğu doğrulanmıştır. Vücut ağırlığı kaybını sağlayan sağlıklı diyetler; karbonhidrat, protein ve yağdan oluşan dengeli bir diyetin önemini vurgulamaktadır. Karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli olarak hazırlanmış bir diyet, sağlıklı bir hayatın temeli için şarttır. Bu tür bir diyet kişinin tüm yaşamı boyunca takip edilebilir. Düşük karbonhidrat içeren diyetler, özellikle uzun vadede güvenli olmayabilir.
- Makarna doyurucudur ve uzun süre tokluk sağlar. Makarnanın enerji içeriği doğru porsiyon miktarı ile tüketildiği ve enerji içeriği yüksek bir sos seçilmediği sürece ayarlanabilir.
- Obezite ve diyabetin dünyada yaygınlık gösterdiği bir dönemde, makarna yemekleri ve diğer düşük glisemik indekse sahip besinler, özellikle vücut ağırlığı normalin üstünde olan bireylerde kan şekerini ve vücut ağırlığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Glisemik indeks, karbonhidrat bakımından zengin olan besinlerin sağlıklı olup olmadığını etkileyen bir faktördür. Makarnanın üretilme aşamasında yararlı etkiler oluşmaktadır. Makarnanın üretim prosesinde glisemik etki azaltılır. Tam tahılla yapılmış makarna diyet posası içeriği sebebiyle iyi de bir seçenektir.
- Makarna bütün toplumlarda her kesimin erişebileceği sağlıklı bir seçimdir. Makarnanın satın alınabilirliği ve erişilebilirliğini desteklemek, sağlıklı yiyeceklerin pahalı olduğuna dair yanlış algıyı bertaraf etmeye yardım edebilir.
- Sağlıklı makarna yemekleri; sebze, kuru baklagiller ve az tüketilen sağlıklı besinlerin daha fazla tüketilmesini sağlayan lezzetli bir yoldur. Makarna, bilhassa çocuklar ve adölesanlar için Akdeniz diyetindeki diğer besinlerinde (kültürel geleneklerin dışında) gündeme gelmesini sağlar.
- Dünya üzerinde geleneksel anlamda pek çok makarna yemeği mevcuttur. Geniş bir kullanım alanı olması sebebiyle makarna çok yönlülük arz eder ve rahatlıkla ulusal/bölgesel/mevsimsel besinlerle bir arada kullanılabilir.
- Toplumun genelinde makarna rahatlıkla tüketilebilen bir besindir. Doğru tanı almış gluten ile ilintili bir hastalık yoksa glütensiz bir ürün seçilmemelidir. Makarnanın, gluten hassasiyeti/ alerjisi veya alerjileri çölyak hastalığı için glütensiz alternatifleri mevcuttur.
- Makarna bitkisel temelli bir besindir ve düşük çevresel etkiye sahiptir.
- Makarna tüketimi fiziksel aktivite ve aktif spor yapan kişiler için son derece uygundur. Makarna diğer tahıl yiyecekleri gibi karbonhidrat içerir ve aynı zamanda protein kaynağıdır. Makarna, egzersizlerden önce tek başına ya da az miktarda sosla kullanılabilir ya da egzersiz sonrasında diğer yemeklerle birlikte fiziksel performansı artırmak üzere tüketilebilir. Yüksek protein ve düşük karbonhidratlı diyetlerin aktif bireyler tarafından tüketilmesi uygun olmayabilir.
- Doktorlar, beslenme uzmanları ve diğer sağlık uzmanları sağlıklı bir yaşam için çeşitlendirilmiş ve dengeli makarna yemeklerini yiyebilecekleri konusunda tüketiciyi bilgilendirmelidir.
Bilimsel Mutabakat Bildirgesini imzalayan Bilimsel Komite Üyeleri
*Joel Abecassis, PhD, National Institute for Agricultural Research (INRA) (Montpellier, France)
*Sara Baer-Sinnott, President, Oldways (Boston, USA)
* Nuno Borges, PhD, University of Porto (Porto, Portugal)
*Hector Bourges, MD, PhD, Salvador Zubiran National Institute of Medical Sciences and Nutrition (Mexico City, Mexico)
*Sergio Britos, University of Buenos Aires (Buenos Aires Argentina)
* Furio Brighenti, PhD, University of Parma (Parma, Italy)
*Michel de Lorgeril, MD, Joseph Fourier University (Grenoble, France)
*Mauro Fisberg, PhD, Federal University of São Paulo (São Paulo, Brazil)
*Michelangelo Giampietro, MD, Sapienza University and University of Modena and Reggio Emilia (Rome and Modena, Italy)
*Marta Garaulet Aza, PhD, DrPH, University of Murcia (Murcia, Spain)
*Vasily Isakov, MD, PhD, AGAF, Department of Gastroenterology and Hepatology,( Federal Research Center of Nutrition, Biotechnology and Food Safety (Moscow, Russia)
*Giancarlo Logroscino, MD, PhD, University of Bari (Bari, Italy)
*Alessandra Luglio, Nutritionist (São Paulo, Brazil)
*Oleg Stephanovich Medvedev, PhD, Board of the National Research Center “Zdorovoe Pitanye” (Healthy Eating); ( Moscow State University Department of Pharmacology (Moscow, Russia)
*Pietro Migliaccio, MD, President, and Maria Teresa Strumendo, MD, Societa Italiana di Scienze dell’Alimentazione (Rome, Italy)
*Glaucia Maria Pastore,PhD, University of Campinas UNICAMP (São Paulo, Brazil)
*Luca Piretta, MD, Sapienza University (Rome, Italy)
*Andrea Poli, MD, Nutrition Foundation of Italy (Milano, Italy)
*Gabriele Riccardi, MD, Federico II University (Naples, Italy)
*Nevin Sanlier, PhD, Biruni University (Istanbul, Turkey)
*Ksenia Sergeevna Selezneva, MD, PhD, Dietology Department, Atlas Biomed Group (Moscow, Russia)
*Kantha Shelke, PhD, Corvus Blue (Chicago, USA)
*Joanne Slavin, PhD, University of Minnesota (Minneapolis, USA)
*Elena Tikhomirova, Nutritionist and medical advisor (Moscow, Russia)
*Kelly Toups, MLA, RD, Oldways (Boston, USA)
*Dan Waitzberg, MD, PhD, University of São Paulo (São Paulo, Brazil)
*Elizabete Wenzel de Menezes, PhD, Food Research Center and University of São Paulo (São Paulo, Brazil)
25 Ekim Dünya Makarna Günü ile ilgili önemli tarihler
1)-1.Dünya Makarna Kongresi-25 Ekim 1995-Roma,İtalya
2)-1.Dünya Makarna Günü Kutlaması -25 Ekim 1998 -Napoli,İtalya
3)-2.Dünya Makarna Kongresi-25 Ekim 2000-Isla de Margarita, Venezuela
4)- Avrupa Makarna Üreticileri ve İrmik Üreticileri Birliği 1.Genel Kurul Toplantısı-21 Mayıs 2004 -Lisbon ,Portekiz
5)-3.Dünya Makarna Kongresi ve Dünya Makarna Örgütü (IPO )'nün kurulmasıyla ilgili kararın alınması-25 Ekim 2005-Barselona,İspanya
6)-Dünya Makarna Örgütü (IPO) 'nün resmi olarak kurulması, 'Makarnanın Sağlıklı Yemeğin Kalbinde yer aldığı' konusunda İlk defa IPO Uluslararası Bilimsel Mutabakat Kolezyumunun oluşturulması 9.Dünya Makarna Günü Kutlaması-25 Ekim 2006-Roma,İtalya
7)-Avrupa Makarna Üreticileri ve İrmik Üreticileri Birliği Genel Kurul Toplantısına Avrupa Birliği Üyesi olmayan delegasyon ve IPO üyesi olmayan ülkelerin ilk defa kabülü-18 Mayıs 2007-Strazburg,Fransa
8)-1.IPO Genel Kurul Toplantısı,2.IPO Uluslararası Bilimsel Kolozyumu ve Herkes İçin Makarna Broşürü Sunumu,2007 Dünya Makarna Günü Kutlaması-25 Ekim 2007-Mexico City,Meksika
9)-IPO Genel Kurul Toplantısı ,3. IPO Uluslararası Bilimsel Kolozyumu 'Dünya Çapında Çocuklar İçin Makarna ' eğitim programı sunumu,2008 Dünya Makarna Günü Kutlaması-25 Ekim 2008-İstanbul,Türkiye
10)-IPO Genel Kurul Toplantısı,4.IPO Uluslararası Bilimsel ve Mutfak Kolozyumu -2009 Dünya Makarna Günü Kutlaması -26 Ekim 2009-New York ,ABD
11)-4.Dünya Makarna Kongresi,2.Sağlık Makarna Yemekleri Bilimsel Mutabakat Konferansı-24-27 Ekim 2010 -Rio de Janerio, Brezilya
12)-IPO Genel Kurul Toplantısı ,2011 Dünya Makarna Günü Kutlaması-25 Ekim 2011 -Roma,İtalya
13)-Sağlıklı Makarna Yemekleri konusunda Bilimsel Mutabakat Sempozyumu,2011 FENS Avrupa Beslenme Konferansı-28 Ekim 2011-Madrid,İspanya
14)-IPO Genel Kurul Toplantısı ,2012 Dünya Makarna Günü Kutlaması-25 Ekim 2012-Mexico City,Meksika
15)-IPO Genel Kurul Toplantısı ,2013 Dünya Makarna Günü Kutlaması-25 Ekim 2013-İstanbul,Turkiye
16)-IPO Genel Kurul Toplantısı ,2014 Dünya Makarna Günü Kutlaması-24 Ekim 2014-Buenos Aieres,Arjantin
17)-5.Dünya Makarna Kongresi,3.Sağlıklı Makarna Yemekleri Bilimsel Mutabakat Bildirgesi ,2015 Dünya Makarna Günü Kutlaması-25-27 Ekim Milano,İtalya
18)-IPO Genel Kurul Toplantısı ,2016 Dünya Makarna Günü Kutlaması-25 Ekim 2016-Moskova,Rusya
19)--IPO Genel Kurul Toplantısı ,2017 Dünya Makarna Günü Kutlaması-25 Ekim 2017-Sao Paulo,Brezilya
Yorumlar