25-27 Ekim 2015 tarihlerinde İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen Dünya Makarna Günü'ne katıldık.

25-27 Ekim 2015 tarihlerinde İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen Dünya Makarna Günü'ne katıldık.

16 Kasım 2015, Pazartesi

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu ve TMO bürokratları Cihan Soyalp ve Necat Börekçi;   Uluslararası Makarna Organizasyonu (IPO) tarafından     25-27 Ekim 2015 tarihleri arasında Milano’da organize edilen  Dünya Makarna Günü'ne katılım sağladılar.

 

27 Ekim’de Milano’da  düzenlenen Dünya Makarna Günü’nün  bir parçası olan  Dünya Makarna Konferansına Yale Üniversitesi Kronik Hastalıkları Önleme ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. David L. Katz, Oldways Kuruluşu Başkanı Sara Bear-Sinnott ile gıda araştırmacısı Dr. Kantha Shelke’nin konuşmacı olarak katıldılar. “Makarna Sağlığın İçin İyidir” konferansı sonunda; Arjantin, Brezilya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Meksika, Portekiz, İspanya ve Amerika Birleşik Devletlerini temsil eden bilim adamları tarafından  günümüzdeki diyet konseptinin aksine: Makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip ve birçok diyet için uygun olduğuna dair  Bilimsel Mutabakat Bildirgesi yayımlandı.

Makarnanın obeziteye neden olduğuna dair yanlış algının giderilmesinde son derece etkili olacak bu Mutabakat Bildirgesindeki temel bulgular ve sonuçlar ise şu şekildedir:

 

  1. Bilimsel araştırmalar;  tüm beslenme unsurlarını içerisinde barındıran dengeli bir diyetin,  tek tip  besin türünü içeren diyetten daha önemli olduğunu desteklemektedirler.
  2. Makarna, dünyadaki pek çok geleneksel sağlıklı beslenme  şekli için temel bileşendir (örneğin bilimsel olarak kanıtlanmış Akdeniz Diyeti gibi). Pek çok bitkisel temelli diyet şekli majör kronik hastalıkların önlenmesine ve yavaş ilerlemesine yardımcı olup günümüzdeki Batı tarzı diyet şekillerinden çok daha fazla yarar sağlar.
  3. Pek çok klinik çalışma obezitenin nedeninin karbonhidratlar değil, gereğinden fazla alınan  kaloriler olduğunu doğrulamıştır. Kilo vermeyi destekleyen başarılı diyetler; karbonhidrat, protein ve yağdan oluşan dengeli bir diyetin önemini vurgular. Karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli olarak hazırlanmış bir diyet, sağlıklı bir hayatın inşası için şarttır. Bu tür bir diyet kişinin tüm yaşamı boyunca takip edilebilir. Düşük karbonhidrat içeren diyetler, özellikle uzun vadede güvenli olmayabilir.
  4. Makarna doyurucudur ve uzun süre tokluk sağlar. Makarnanın kalorisi; doğru porsiyon miktarı ve kalori yüklü bir sos seçilmediği sürece ayarlanabilir.
  5. Obezite ve diyabetin dünyada yaygınlık gösterdiği bir dönemde, makarna yemekleri ve diğer düşük glisemik indekse sahip gıdalar , özellikle çok kilolu insanlarda  kan şekerini ve   kiloyu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Glisemik indeks karbonhidrat bakımından zengin olan yemeklerin sağlıklı olup olmadığını  etkileyen bir faktördür. Makarnanın üretilme sürecinde faydalı bir durum söz konusudur. Makarnanın imalat şekli glisemik etkiyi azaltır.
  6. Makarna  bütün toplumlarda her kesimin erişebileceği sağlıklı bir seçimdir. Makarnanın satın alınabilirliğini ve erişilebilirliğini desteklemek, sağlıklı yiyeceklerin son derece pahalı olduğuna dair yanlış algıyı bertaraf etmeye yardım edebilir. 
  7. Sağlıklı makarna yemekleri; sebze ,bakliyat ve  gereğinden  az tüketilen sağlıklı yiyeceklerin daha fazla tüketilmesini sağlayan lezzetli bir yoldur. Makarna, bilhassa çocuklar ve ergenler için diğer Akdeniz diyeti yiyeceklerinin (kültürel geleneklerin dışında) gündeme gelmesini sağlar.
  8. Dünya üzerinde geleneksel anlamda pek çok makarna yemeği mevcuttur. Bir tuval gibi olduğundan makarna çok yönlülük arz eder ve rahatlıkla ulusal / bölgesel /mevsimsel besinle kullanılabilir.
  9. Genel nüfus makarna yiyebilir. Düzgün bir şekilde teşhis edilmiş glüten bağlantılı bir rahatsızlık yoksa glütensiz bir ürün seçilmemelidir. Makarnanın, glüten hassasiyeti veya alerjileri ya da çölyak hastalığı için glütensiz alternatifler mevcuttur.
  10. Makarna bitkisel temelli basit bir yiyecektir ve düşük çevresel etkiye sahiptir.
  11. Makarna tüketimi fiziksel aktivitede bulunan ve bilhassa spor yapan kişiler için son derece uygundur. Makarna diğer tahıl yiyecekleri gibi karbonhidrat içerir ve aynı zamanda protein kaynağıdır. Makarna, egzersizlerden önce tek başına ya da az sosla kullanılabilir ya da egzersiz sonrasında diğer yemeklerle birlikte fiziksel performansı artırmak üzere tüketilebilir. Yüksek protein ve düşük karbonhidrat diyetleri aktif insanları hayal kırıklığına uğratabilir.
  12. Doktorlar, beslenme  uzmanları ve diğer sağlık uzmanları sağlıklı bir yaşam için çeşitlendirilmiş ve dengeli makarna yemekleri yemeleri konusunda tüketiciyi bilgilendirmelidir.

Yorumlar

Yorum Yaz

Faydalı Linkler

Fotoğraf Galerisi