Uzman Diyetisyen Dilara KOÇAK 2.Obezite Sempozyumunda Makarnanın Beslenmedeki Önemini anlattı.

Uzman Diyetisyen Dilara KOÇAK 2.Obezite Sempozyumunda Makarnanın Beslenmedeki Önemini anlattı.

21 Aralık 2015, Pazartesi

 

          Efendim, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Çok şımarık bir öğleden sonra oturumu başladı , diye düşünüyorum.  Sevgili Berat ,dondurma dedi. Ben üstüne makarna diyeceğim. Oh, ne güzel! Ama neredeyiz? Obezite sempozyumundayız.  Obeziteyle mücadele ederken bunları yemeyecek miyiz? Ben yiyeceğiz diyenlerdenim. Makarnayı anlatır mısınız ,dediler? Tabi ki anlatırım dedim. Çünkü inanmadığım, kullanmadığım, yemediğim,  tüketmediğim hiçbir şey hakkında konuşmuyorum, hiçbir söylemiyorum hiçbir şey de önermiyorum .Öncelikli olarak çok teşekkür ediyorum bu davet için .Bugün burada olmaktan çok mutluyum.

Şimdi gelelim makarnaya. Makarna hakkında söyleyecek çok şey var. Ben makarnayı çok seviyorum çünkü makarna sevilmeyecek gibi değil çok eğlenceli.

*Peynir ekle, kalsiyum ve proteini artsın  , daha çok sev.

*Ton balığı ve ceviz ekle omega 3’ü artsın.

*Kıyma ekle demir, çinko ve proteini artsın.

*Sebze ekle daha çok lif, mineral, vitamin al.

*Domates koy, antioksidan özelliği ve likopeni artsın.

*Yoğurt  koy, kalsiyum, riboflavin ve proteini artsın.

 

Diyorsanız ki :Ben çok spor yapıyorum, kendime  güveniyorum  ,yediğimi de yakıyorum. O zaman krema ekle daha fazla yağ ve kalori almış olursun. Ama hayat sonuçta bir denge ve ben şuna inanıyorum:’ Sağlık demek :hem bedenen hem de ruhen iyilik olduğu için eğer kendimizi iyi hissedeceksek ayda bir o kremalı makarnayı yiyip sonra da spor salonlarında hiç vicdan azabı çekmeyeceksek evet o kremalı makarnayı yiyiniz efendim, hiçbir şey yapamıyorsanız Dilara’nın vicdan çorbasını yaparsınız.

*Kalsiyum, riboflavin ve protein için yoğurtlu makarna yapabilirsiniz   böyle  kolay mantı gibi de oluyor bu.  Onu  da çok sık kullanıyor benim danışanlarım.

*Salatasını yapıyorsunuz, çok basit. Haşlıyorsunuz içine sebzeleri koyuyorsunuz. İşyerine giderken yanında bir şeyler götürmek isteyenlere böyle güzel tarifler verebiliyoruz makarnayla ilgili. Çorbasını da yapıyoruz. Yani makarnayla ilgili elimizde sevdiğimiz sevdirebileceğimiz çok fazla malzeme var.

Peki, karnesi nasıl acaba makarnanın? Herkes benim gibi mi düşünüyor?

 

               

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği’(TMSD)nin yaptırdığı bir araştırmanın sonuçlarına göre bakın toplum ne düşünüyormuş?

*Makarna şişmanlatır.

*Makarna tek başına ana yemek olamaz!

*Misafir geldiğinde makarnayla özel  yemek yapılamaz!

Nasıl bir aşağılamadır bu makarnayı. Yani akşam eve misafir gelecek ve sen önüne makarna koyacaksın. Tüh! Misafire  verdiğin değer bu kadar mı? gibilerinden makarnayla ilgili böyle fikirler  olabilir.

*Makarna sadece öğrenci yemeği midir?

*Makarna sadece ekonomik yemek midir? Hayır, efendim .Makarna aslında çok özel bir yemek haline getirilebilir. O yüzden misafir geldiğinde makarnayla da özel yemek yapılabilir.

*Makarna un ve sudan oluşur .

*Makarna vakit kalmadığında akla gelir. İşte zamanın yoksa evde ne yemek yaparsın soruna verilen  cevaplardan  bir tanesi de makarnaymış  efendim.

Peki, Şu makarna bir ayağa kalksın canım! Kendisini bir savunsun bakalım. Makarnada neler varmış, makarnaya ne not vereceğiz?

Evet, makarnanın hammaddesinin ne olduğunu tüketiciye sorduklarında tüketicilerin %93.2’si ‘un ‘diye cevap vermiş. Oysa biliyoruz ki : makarnanın hammaddesi durum buğdayıdır. Durum buğdayı daha fazla protein içerir, çok az işlem görür ve irmiğe dönüşür. Sonuç olarak makarna irmikten üretilir.

Glisemik indeks ve glisemik yük açısından baktığımızda  aslında hem diyabetik hem de kilo vermek isteyen bireyler için uygun bir besindir makarna.

Karbonhidratın sadece cinsi değil aslında kalitesi ve ne miktarda yenildiği de bir bütün olarak değerlendirilmelidir .Araştırma sonuçlarına göre topluma sorulduğunda  toplumun %36’sı makarnanın kilo yapmadığını düşünüyor. Bu ne demek oluyor: Toplumun %64’ü  de makarnanın kilo yaptığını düşünüyor.

Karbonhidrat tek başına suçlu olabilir mi? Biz okuduklarımızdan, öğrendiklerimizden ve danışanlarımızla tecrübelerimiz sonucunda şunu söylüyoruz: Obezite de tek bir suçlu bulamayız. Obezitenin suçlusu tek bir besin olamaz ama bir besin tek başına da çözüm olamaz. Karbonhidratlara ben bu açıdan yaklaşıyorum. Eğer karbonhidrat tek başına suçlu olsaydı : İtalya’da, Fransa’da obezite oranının Amerika’dakinden daha yüksek olması gerekirdi. Obezititeyi etkileyen çok faktör var ve hepsi beraber düşünülmeli. Önemli olan: ne kadar yediğimiz ve aynı zamanda ne kadarını harcadığımız ,kaç kalori olduğu değil bu kalorinin geldiği kaynaklardır. Ne kadarının nereden geldiği hesaplarımız da çok önemli. Ben bunu hep söylüyorum. Çünkü insanlara bunu anlatmak çok zor. Diyorum ki: Karbonhidrat yemeyen vücut kendi kasını yer ve su atarak kilo kaybeder.1 gr kasa karşılık 2.7 gr vücut su atar. Bu geçici bir kilo kaybıdır üstelik kas kaybına dayalı kilo kaybı metabolik hızınızı yavaşlatacağı için siz tekrar kilo alırsınız. Tek tek soru cevap şeklinde ben bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum  ki doğru karbonhidratları yeme konusunda içleri rahat olsun ve çok korkmasınlar. Çünkü ben şuna inanıyorum:’İnsanlara ne yememesi gerektiğini söylemek değil ne yemeleri gerektiğini ve nasıl yemeleri gerektiğini söylemek lazım.’O; yasak  ,bu yasak , şu da yasak’ Zaten asgari ücret belli. Ne yiyecek bu insanlar? Oysa elimizde bir sürü ekonomik kaynaklar var. Yumurtamız var, makarnamız var, tahıllarımız var. Makarna ve tahıllar en sağlıklı diyetlerden biri seçilen ‘Akdeniz Diyeti’nin de parçalarından bir tanesi.

Makarna aynı zamanda çevre dostu. Sürdürülebilirlik, karbon ayak izi ve ne kadar su tükettiğimiz gelecekte dünyanın en önemli problemleri arasında yer alacak. Makarnanın yaşam döngüsü analizi gösteriyor ki :makarna çevreye en az zarar veren birkaç üründen bir tanesi. Makarnanın karbon ayak izi sadece 14.5 olarak bildirilmiş. Ekosistem araştırmalarına göre tahıllardan 1 kalorilik yemek üretebilmek için 500 ml su tüketiliyormuş buna karşılık 1 kg biftek üretebilmek için harcanan su 15 ton.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre: Yetişkin bir kadının günlük kalori ihtiyacı 2000 iken yetişkin bir erkeğin kalori ihtiyacı 2500’dür.

 

 

 

 

Makarna yerken : 1 porsiyon sade makarna(125 (1/4 paket)gr kuru makarna olarak düşündüğümüzde)450 kaloridir. Eğer buna 200 gr light yoğurt eklerseniz ya da 2 dilim peynir eklerseniz yaklaşık 546 kalori eder. Sebzeyle yapacağımız diyosanız  530 kalori, light ton balığı ile 570 kalori, napoliten sos ile 623 kalori,  bolognez sos ile 673 kalori,kremalı mantar ile 723 kalori eder. Az önce bir insanın günlük kalori ihtiyacından bahsetmiştim. İşte makarnaya eklediğiniz içeriğe göre kalori miktarı da değişiyor. Eğer dengeliyorsak sorun yok.

TMSD’nin yaptırdğı araştırma sonuçlarına göre :

*Toplumun %76’sı makarnayı ana yemek olarak değil yardımcı yemek olarak görüyor ve en çok da köfte ve dolmanın yanında makarna pişiriyorlarmış.

*%95.9’u yemek yapmaya vakti olmadığında tercih ediyormuş makarna pişirmeyi.

*%59,7’si makarnayı akşam yemeğinde pişiriyormuş.

Peki,makarna çocuğunuz için ne kadar faydalı?Size kalmış

*Süt içmeyen çocuğunuz için peynirli veya yoğurtlu makarna

*Sebze sevmeyen çocuklarınız için sebzeli makarna

*parça et yemekte zorlanan çocuklarınız için kıymalı makarna

*Balık yedirmekte zorlandığınız çocuklarınız için somonlu,ton balıklı,levrekli makarna yapabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi makarna her kalıba giriyor doğrusu.

Makarna yemediğinizde yerine ne yiyorsunuz sorusuna %72.8 pilav, patates veya ekmek cevabını vermiş.

Makarnanın besin değerlerine baktığımızda özellikle makarnanın protein değeri ekmek, pirinç ve patates yani karbonhidrat grubu olarak yerine geçenlerden ayrışıyor. Çünkü makarnanın protein değeri ekmek, pirinç ve patatesten daha yüksek. Bu da durum buğdayının protein değerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor.

*Makarnanın suyuna en çok neyi katıyorsunuz,sorusuna %72,3 tuz ve tereyağı cevabı verilmiş.Maalesf makarna hala haşlandıktan sonra sudan geçiriliyor oysa buna gerek olmadığını hep söyledik hala da söylüyoruz: O,suya ihtiyacınız var, makarnayı çektirme yöntemiyle pişirin diye.

*Makarnanıza renk katıyor musunuz, makarnanınız nasıl pişiriyorsunuz? sorusuna cevap olarak:

-%53,5 sade

,%51 domatesli

,%25,4 kıymalı,

%22,9 peynirli,

%9,5 yoğurtlu,

%7,6 salçalı,

%2,3 mantarlı,

%1,2 sebzeli makarna yapıyorum  cevaplarını vermiş.

E ,o zaman az önceki karne notlarını bir daha değerlendirelim mi?

 

Sonuç olarak:

 

Yorumlar

Yorum Yaz

Faydalı Linkler

Fotoğraf Galerisi