Makarna Tüketimi

Dünya da kişi başı makarna tüketiminde 26 kg. ile İtalya ilk sırada yer almaktadır. İtalya yı 13 kg. ile Venezuella ve 11.9 kg. ile Tunus izlemektedir . Türkiye'nin kişi başına makarna tüketimi 1962 yılında 1.2 iken,1978 yılında 3.9 a, 90 lı yılların başında 4.3 kg. a yükselmiş olup sürekli artış göstererek 2006 yılında fert başına yıllık tüketim 5.8 kg.ve 2007 yılında ise 6 kg a yükselmiş olup 2012 yılında da fert başına tüketim 6.1 kg. ve 2013 yılında 6,6 olmuş 2014 yılında ise 7,5 kg a çıkmıştır.Burada sektörün hedefi fert başına tüketimi yıllık 10 kg. a çıkarmaktır.
 
 
Türkiye`de makarna tüketiminin arzu edilen seviyeye gelememesinde,
 
• Sos kültürünün Türk mutfağında yerleşik olmaması
• Makarna pişirilmesi konusunda halkın yeterince bilgi sahibi olmaması
• Üretimde çeşitliliğin yeni başlamış olması
• Makarnanın besleyici değerinin yeterince anlatılamamış olması gibi nedenler etkili olmaktadır.
 
Günlük karbonhidrat ihtiyacını ekmekten karşılayan Türk halkı, makarnayı gerek bulgur ve gerekse pirinç pilavında olduğu gibi ana yemek kabul etmemiştir. Ancak son yıllarda hızlı nüfus artışı, makarnanın ekonomik olması, pazarlama ve ulaşım olanaklarının artması, hızlı kentleşme sonucunda çalışan kadınların hazır gıdaları tercih etmelerinin makarna tüketimini arttıracağı beklenilmektedir.
MAKARNA TÜKETİMİ
Yıllar    Miktar(Ton)
2000    345,77
2001    352,198
2002    372,455
2003    369,55
2004    385,198
2005    403,136
2006    421,23
2007    423,286
2008    430,928
2009    441,904
2010    444,768
2011   448,346
2012   492,977
2013   536,138
2014   583,496

TMSD,22-09-2015|671 kez okundu | Etiketler : , 0 Yorum

Ekli video bulunmamaktadır.

Tümünü Gör

Fotoğraf Galerisi

Tümünü Gör

Video Galerisi