Makarna İthalatı

Genel olarak ihracatçı ülke konumunda olan Türkiye'de yapılan makarna ithalatı daha ziyade lüks tüketime giren mallara yönelik olarak yapılmakta, bu tür ürünler lüks otel ve lokantalarda tüketilmektedir. Türkiye'nin makarna üretimi tüketim ihtiyacını yeterince karşılayacak düzeyde olduğundan, çok düşük düzeyde ithalat yapılmaktadır. Son on iki yılın ithalat rakamları incelendiğinde artma ve düşmeler olsa da ithalatın 300 ton seviyesinde sabit kaldığı gözlenmektedir.
 
Türkiye'de yaygın olarak üretimi yapılan çeşitlerden ziyade az rastalanan çeşitler ithal edilmektedir. Tür olarak kurutulmuş sınıfına giren makarnalar ithal edilirken gümrük tarife cetvelinde "DİĞER" kısmına giren makarnalarda yoğunluk gözlenmektedir. Makarna ithalatında İtalya'nın dünyada olduğu gibi Türkiye'de de üstünlüğü belirgin olarak görülmektedir. İtalya, Çin ve Tayland dışında hiçbir ülkeden düzenli ithalat yapılmamakta olup yıldan yıla değişmekle beraber, bir belirgin özellik de uzakdoğu mallarının ithalatta ön sıralarda yer almasıdır. Çin, Güney Kore, Tayland ve Japonya'nın ilk on ülke arasında yer alması, Uzakdoğu yiyecek kültürünün merak edilmesi ve özellikle lüks lokantalarda bu yörelerin yiyeceklerine olan talepten kaynaklanmaktadır.
 
Türkiye`nin Makarna İthalatı
Yıllar    İthalat (Ton)
2000      299
2001     307
2002     305
2003     520
2004     613
2005     735
2006   1.000
2007   1.089
2008   1.539
2009   1.783
2010   2.082
2011   2.458
2012   2.708
2013   3.386
2014   5.328


Ekli video bulunmamaktadır.

Tümünü Gör

Fotoğraf Galerisi

Tümünü Gör

Video Galerisi